Νησί :Λέσβος
Οικισμός :Μήθυμνα

Οικιστική οργάνωση στη Μήθυμνα

1

Οι γειτονιές και οι ενορίες του Μολύβου

Ο Μόλυβος διαθέτει φυσικό λιμάνι και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Σημείο αναφοράς του οικισμού αποτελεί το μεσαιωνικό κάστρο, γύρω από το οποίο απλώνονται οι γειτονιές του Μολύβου. Τα παρατακτικά χτισμένα κτήρια στη θάλασσα αποτελούσαν μια πρώτη γραμμή άμυνας, προκειμένου να υπάρχει προστασία από τους εξωτερικούς εχθρούς. Φυσικά, στη διάταξη αυτή έπαιξε βασικό ρόλο η μορφολογία του εδάφους με τις απότομες βραχώδεις κλίσεις.
Κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας (από το 1462 έως το 1912) οι γειτονιές, γνωστές και ως «μαχαλάδες», οργανώθηκαν με βάση την καταγωγή και την θρησκεία, με αποτέλεσμα να διακρίνονται σε ελληνικές και τουρκικές. Οι Έλληνες κατοικούσαν σε περιοχές σχετικά απομακρυσμένες από το κάστρο. Οι Τούρκοι επέλεξαν πιο ασφαλείς περιοχές, όπως σημεία ακριβώς γύρω από το κάστρο, το διοικητήριο και την είσοδο του οικισμού, στα οποία, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες. Η οικονομική άνθιση των Ελλήνων κατά τον 19ο αιώνα οδήγησε στη χωροταξική τους διαφοροποίηση, καθώς άρχισε να δημιουργείται σταδιακά μια συνοικία με νεοκλασικές οικίες στον δρόμο που οδηγεί προς το λιμάνι.
Η εικόνα του Μολύβου δεν φαίνεται να αλλάζει ως προς τη δόμησή του με την έλευση των προσφύγων του 1922. Στους πρόσφυγες δόθηκαν τα «ανταλλάξιμα» σπίτια. Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι οι «μαχαλάδες», στους οποίους κατοικούσαν οι Τούρκοι, πλέον μετατρέπονται σε προσφυγικές γειτονιές για τους Έλληνες που καταφθάνουν από τα μικρασιατικά παράλια.
Ο Μόλυβος θα αρχίσει να αλλάζει όψη μόλις από το 1960, οπότε και μετατρέπεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Θα χτιστούν νέα κτήρια, που θα εξυπηρετήσουνν την έλευση των ξένων επισκεπτών, αλλά ο οικισμός θα καταφέρει να διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Οι γειτονιές που απαρτίζουν τον σημερινό οικισμό είναι: Κάτω γειτονιά, Κόπανος, Πλάτανος, Πλατανέλι, Πάνω Γειτονιά, Κ’στος Κορδοκιλ΄ και οι περιοχές Κοπριά και Ντάπια περιφερειακά του οικισμού. Κεντρικό σημείο σήμερα είναι το πλακόστρωτο τρίστρατο της Κεντρικής Αγοράς, όπου χτυπά η καρδιά του Μολύβου.
Στον οικισμό εξακολουθούν να σώζονται μέχρι σήμερα οικοδομήματα συνυφασμένα με την περίοδο της Οθωμανοκρατίας (π.χ. χαμάμ). Παράλληλα, συναντά κανείς πληθώρα χριστιανικών ναών, όπως του Αγίου Παντελεήμονα (καθεδρικός ναός), της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου και των Ταξιαρχών.
Τεκμήρια :


Αναγνώστου, Σ.(1996). «Συνοπτική ιστορία του Μολύβου (Μήθυμνας) στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Απελευθέρωσης». στο Αιγαιοπελαγίτικα θέματα, τόμος 49, σσ. 96-99.

Αξιώτης, Μάκης (1994). Βρύσες στη Λέσβο, Μυτιλήνη: Έκδοση Εταιρείας Αιολικών Μελετών.

Αργύρης, Παντελής (1996). «Λέσβος: Από την κατάκτηση (1462) στη σύγχρονη εποχή», στο Λέσβος η Αιολική, Αθήνα: Αστερισμός.

Ασβεστά, Αλίκη & Ιόλη Βιγγοπούλου (2001). «Περιηγητές στα χαμάμ», 7 Ημέρες, Καθημερινή (20/5/2001), σσ. 11-15.

Βαλέτας, Γεώργιος (1973). «Η πνευματική και εκπαιδευτική Μήθυμνα. Το πλουσιόδωρο λίκνο του Εφταλιώτη», Αιολικά Γράμματα, Γ’, τ. 15, σσ. 207-216.

Ελευθεριάδης, Μίμης (1981). Λέσβος. Το νησί της αρμονίας. Ιστορία- Λαογραφία- Αρχαιολογικά ενδιαφέροντα- Τουρισμός, επιμ. Ν. Δαμδούμης, Μυτιλήνη.

Θεοφίλου, Φαίδων (2010). Η Μήθυμνα στο Φως της Ιστορίας, Μυτιλήνη: Ενδελέχεια.

Θηβαίου-Παπαθεράπων, Παναγιώτα. Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης», Ψηφιακός Ηρόδοτος                                     

Καραφύλλη, Μαριάνθη (2021). Σχολεία Μήθυμνας (Μολύβου) Λέσβου, Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη.

Κατσαργύρη-Μαρκεζίνη (2014). Λουτρά και χαμάμ στη Μυτιλήνη: κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές (τέλη 19ου αι. – τέλη 20ου αι.): συμβολή στη λαογραφική μελέτη της χρήσης του νερού και της σωματικής καθαριότητας, Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κότσαλη-Παπαδημητρίου, Κατερίνα (1982). Μήθυμνα, Αθήνα: Δήμος Μήθυμνας.

Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Πρόσωπα, Έργα, Ρεύματα, Όροι (2007), Αθήνα: Πατάκης.

Λυκιαρδοπούλου-Κοντάρα, Σταυρούλα (2008). Η εκπαίδευση στη Λέσβο κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανοκρατίας (1800-1912), Διδακτορική Διατριβή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πολίτης, Λίνος (2003). Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αθήνα: ΜΙΕΤ.

Σηφουνάκης, Νίκος κ.ά. (1986). Βιομηχανικά κτίρια στη Λέσβο. 19ος και αρχές 20ού αιώνα. Ελαιοτριβεία & Σαπωνοποιεία, Λέσβος: Νομαρχία Λέσβου.

Σιφναίου, Ευρυδίκη κ.ά. (2002). Ενθύμιον Σαπωνοποιίας Λέσβου, (επιμ.) Ε. Σιφναίου, Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.

Σκόρδας, Παναγιώτης (2010). Το αφηγηματικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη, Διδακτορική Διατριβή, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ.

Τάξης, Οικονόμος (1909). Συνοπτική Ιστορία και Τοπογραφία της Λέσβου, Κάιρο: Τυπογραφείο Ι. Πολίτου.

Τσιάμης, Μήτσος (1989). Η κοινωνική ανάπτυξη του Μολύβου (Μήθυμνας) και ο ΜΙΧΑΗΛ ΓΟΥΤΟΣ, Αθήνα: Παπαδήμα.

Χατζηγιάννης, Στράτος (1976). Η ιστορία της Μήθυμνας (η πατρίδα του Αρίονα από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα), Αθήνα.
  1. Θανάσης Ανδριώτης
  2. Δημήτρης Βαμβούκος
  3. Δώρα Γιαννάκου-Παρίση
  4. Ρένα Γρηγορίου
  5. Μαριάνθη Καραφύλλη
  6. Βιργινία Μαντέου
  7. Μάρω Μαυρίδη-Ανδριώτη
  8. Νίκος Μόλβαλης
  9. Λένα Μουτάφη
  10. Βιργινία Σαπουνά
  11. Βασίλης Τιτιρέκης
  12. Βασιλική Χαβουτσιώτη
  13. Μαρία Χαραλάμπους
Scroll to Top