Οι Φούρνοι Κορσεών αποτελούν μια συστάδα από 19 μικρά νησιά και βραχονησίδες, μεταξύ της ν. Σάμου και της Ικαρίας, από τα οποία κατοικούνται μόνο τα δύο μεγαλύτερα, οι Φούρνοι και η Θύμαινα.
Ο οικισμός των Φούρνων αποτελεί έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό στις δυτικές ακτές του νότιου τμήματος του ομώνυμου νησιού, στις παρυφές του λόφου του Άη-Γιώργη στην κορυφή του οποίου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη.
Σημαντικά είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή των Ιώνων, τους κλασικούς και τους ελληνιστικούς χρόνους που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των νήσων. Την περίοδο του μεσαίωνα κατά τον 17ο αιώνα τα μικρά νησιά των Φούρνων με τους προστατευμένους αθέατους κολπίσκους αποτέλεσαν ιδανικά ορμητήρια των πειρατών, ενώ ο σύγχρονος οικισμός αρχίζει να δημιουργείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά.
Τα παλαιότερα σπίτια στον οικισμό κατασκευασμένα στα μέσα με τέλη του 19ου αιώνα, στα πρότυπα της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, λιθόκτιστα με λιτές όψεις, ορθογωνική κάτοψη και δώμα εντοπίζονται στον πυρήνα του οικισμού και στις παρυφές του λόφου, ενώ δείγματα νεότερη αρχιτεκτονικής με νεοκλασικές αναφορές των αρχών του 20ου αιώνα απαντώνται στον κεντρικό δρόμο της αγοράς.
Το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο των γύρω λόφων συμπληρώνουν οι ανεμόμυλοι, που μαρτυρούν τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Φούρνοι
Κτήρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Στο πλαίσιο των εργασιών του Υποέργου 1, στον οικισμό των Φούρνων πραγματοποιήθηκε καταγραφή τριάντα (30) κτηρίων και έξι (6) ανεμόμυλων. Τα δεδομένα της καταγραφής εισήχθησαν σε μία ψηφιακή γεωβάση δεδομένων, δημιουργώντας έτσι μία διακριτή ψηφιακή ταυτότητα για κάθε κτήριο. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν σε γεωχωρικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα, σε φωτογραφική αποτύπωση, σε πολεοδομικά χαρακτηριστικά, στην μορφολογία, στην παθολογία και στην κατάσταση διατήρησης των κτηρίων.
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο προκειμένου να ανακαλύψετε την νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά των Φούρνων.