Πυθαγόρειο

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοανατολική πλευρά της ν.Σάμου, αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο οικισμό του νησιού. Η ιστορία του είναι μακραίωνη, καθώς η σημερινή πόλη βρίσκεται κτισμένη πάνω στην αρχαία Σάμο. Κατά την αρχαιότητα, γύρω στον 6ο π.Χ. αι., υπό την ηγεσία του τυράννου Πολυκράτη, η Σάμος γνώρισε τη μεγαλύτερη πνευματική και οικονομική άνθιση, με πιο σημαντική μορφή του πνεύματος το μαθηματικό και φιλόσοφο Πυθαγόρα. Από την περίοδο εκείνη σώζονται εντυπωσιακά έργα που σήμερα ανήκουν στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ο σημερινός οικισμός, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα γύρω από την περιοχή του λιμανιού, την πλατεία Ειρήνης, τον εμπορικό δρόμο της αγοράς και τα γραφικά στενάκια, προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς συνδυάζει τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά με ένα ταξίδι στην ιστορία του.
Κατά την επίσκεψή σας στον οικισμό αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και τα σημαντικά ευρήματα της αρχαίας πόλης, το ναό της Ήρας που αποτελεί το μεγαλύτερο δίπτερο ναό της αρχαιότητας και το Ευπαλίνειο όρυγμα, μια σήραγγα μήκους 1036 μ., που κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της πόλης μέσα από το βουνό και προκαλεί ακόμη και σήμερα το θαυμασμό για την εξαιρετική ακρίβεια της διάνοιξής της.

Κτήρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο πλαίσιο των εργασιών του Υποέργου 1, στον οικισμό του Πυθαγορείου πραγματοποιήθηκε καταγραφή ογδόντα πέντε (85) κτηρίων, τεσσάρων (4) κρηνών και δύο (2) παραδοσιακών περιπτέρων. Τα δεδομένα της καταγραφής εισήχθησαν σε μία ψηφιακή γεωβάση δεδομένων, δημιουργώντας έτσι μία διακριτή ψηφιακή ταυτότητα για κάθε κτήριο. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν σε γεωχωρικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα, σε φωτογραφική αποτύπωση, σε πολεοδομικά χαρακτηριστικά, στην μορφολογία, στην παθολογία και στην κατάσταση διατήρησης των κτηρίων.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο προκειμένου να ανακαλύψετε την νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά του Πυθαγορείου.

Scroll to Top